Allt är inte mörker – inte ens i november

Nej, november är inte min favoritmånad. Dagar fyllda av en grå, pinande vind som driver det kalla regnet genom alla skyddande höljen – åtminstone känns det så – är inget att längta efter resten av året. 

Men nu är vinterdäcken på, vilket innebär att jag accepterat den rådande verkligheten, och snart ska vi tända det första adventsljuset, och då ligger det värsta bakom. Vad man än kan säga om november, det är en månad då man sträcker sig framåt i längtan.  Efter ljusen i advent. Efter julens glädjefyllda tid. Och sedan, längre fram, de förlängda dagarna, vändningen mot vår och sommar.

Men det finns ju annat än vädrets vresiga verklighet som kan fördystra sinnet. Medierna speglar bristningar i den kulturella väv där respekten för tro och tradition varit bärande inslag. Troende kristna kan lätt bli skrämda av den okunnighet och fördomsfullhet, och ibland rena rama illvilja, som slår emot en som en iskall våt vägg i november. 

Men Mästaren sa ofta till sina lärjungar: Var inte rädda! Ett ord att hålla fast vid här och nu. Var inte rädda! Ljuset besegrar även novembermörkret. 

Och kanske ska vi fokusera mera på det halvfulla glaset än det halvtomma. 

Ibland förvånas jag över de glimtar av gudsrikesljus som tränger igenom sprickorna i ateismens försvarsmur i vår tid. Kunde Berlinmuren rivas, mot alla odds, så kan också den muren rasa. 

Jag tänker bland annat på de svängrum profeten Joel (Halldorf) får i Expressen, där han lika oförskräckt som begåvat för evangeliets talan i en press där helt andra röster brukar dominera. 

Och jag tänker på ärkebiskop Antje Jackeléns griftetal vid begravningen av Sara Danius i Storkyrkan i Stockholm. En fullödig, varm, kristocentrisk predikan  som i dag (9/11) publiceras i Dagens Nyheters kulturdel. 

Allt är inte mörker. Inte ens i november.

2 reaktioner till “Allt är inte mörker – inte ens i november

  1. Mycket vackert formulerat.
    Jag undrar hur man prenumererar på denna sida?
    Själv har jag efter ett par års uppehåll (pg av sjukdom) återgått till att skriva någon typ av andliga krönikor i folkbladet.nu (Umeå). Har även börjat (fortsatt) recensera litteratur. Ser att du kommit ut med en ny bok. Kanske vore det något för mig?

  2. Tack Birger för ljusglimten i novembermörkret. Jag längtar efter skridskois innan det blir tankar på vår och sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.