Hungerpandemi hotar miljoner

Över 30 utvecklingsländer hotas av en enorm svältkatastrof i coronavirusets spår, och det mesta av det jag hör i presskonferens efter presskonferens handlar att svenskarna inte bör sitta så nära varandra på uteserveringarna. Om vi inte gör det ska vi nog snart vara på banan igen. Ja, och så ska vi förstås tvätta händerna och nysa i armvecket. 

Photo by Ben White on Unsplash

David Beasley, chef för FN:s livsmedelsprogram WFP, slog larm häromdagen. Han använde begreppet ”hungerpandemi” när han talade om utvecklingsländernas situation. Han använde uttrycket ”bibliska proportioner”. Han menar, med andra ord, att det handlar om dödligt allvar för miljontals människor, som inte har några välförsedda uteserveringar att trängas på. 

I 10 av dessa länder stod redan tidigare mer än 1 miljon människor på branten till ett dramatiskt svälthot, enligt Beasley. Då handlar det inte om att gå hungrig till sängs, betonar han, det handlar om svält. Och svält leder till döden om matbristen består. Om ingenting görs.

Konflikter, vattenbrist, uteblivna skördar, översvämningar, invasionen av gräshoppor i östra Afrika …det finns mer än en förklaring till att situationen var desperat i många länder redan innan coronaviruset dök upp. 

Enligt WFP var livsmedelsförsörjningen otrygg för 135 miljoner människor under 2019. I slutet av det här året beräknas den siffran vara 265 miljoner, på grund av coronavirusets härjningar.

Kort sagt, miljontals människor hotas av svältdöden om världens rika länder inte bjuder till. Och gör det ordentligt. David Beasley vädjar desperat till FN:staterna om solidaritet över nationsgränserna. 

Inte minst i Afrika är läget mycket dystert på grund av pandemin.  Den 22 april hade kontinenten uppemot 25 000 bekräftade fall av corona. Statistiken redovisade omkring 1 200 döda i covid-19. Men då är vi bara i början av smittans framfart i Afrika, där viruset i skrivande stund gjort entré i alla länder utom två – bergslandet Lesotho och ö-nationen Komorerna. 

Världshälsoorganisationen (WHO) varnar för att upp till 10 miljoner afrikaner kan smittas under 2020. Imperial College, ett världsledande naturvetenskapligt universitet i London, säger i en prognos att minst 300 000 människor i Afrika kan dö i corona i år. Deras värsta scenario pekar på över 3 miljoner liv som kan gå till spillo på kontinenten före årsskiftet. 

Så vad gör vi, förutom att kolla så att vi håller oss smittfria genom att inte sitta för tätt på uteserveringarna nu när vårsolen värmer och gör oss hoppfulla igen? Vad gör världens rikaste länder för att världens fattigaste länder inte ska drabbas av en ofattbart våg av lidande och död? Det kan förebyggas om rejäla resurser frigörs och används rätt.

Detta skriver jag inte utifrån bristande respekt för problemen i vårt eget land och vår egen världsdel; inte heller utifrån en nonchalant attityd gentemot våra myndigheters och vår regerings arbete för att bromsa en pandemi och dämpa dess effekter. Absolut inte. 

Men jag gör det utifrån en önskan om att vi ska se alla människor som våra bröder och systrar, oavsett var på jorden de lever sina liv. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.