Blodet på borrhålens botten

I många år nu har Lundin Petroleum (tidigare Lundin Oil) kritiserats för sin framfart i Afrika. Anklagelserna för att ha orsakat död och omänskligt lidande i samband med oljeutvinning i Sudan har varit särskilt skarpa. Senast framfördes de i en uppmärksammad artikelserie i Aftonbladet. Men hittills tycks kritiken ha runnit av Lundin Petroleum som vattnet rinner av en gås.

Nu händer det dock någonting. Äntligen. En förundersökning om folkrättsbrott pågår. Stora institutionella ägare i bolaget – dit hör Folksam – kräver en oberoende utredning som söker sanningen bakom anklagelserna. Och minsann träder inte bröderna Ian och Lukas Lundin fram på DN Debatt med ett försök till försvar (18/3).

Det är en tunn skrivelse, där Lundin Petroleums grundare – brödernas far Adolf H. Lundin – hyllas och bolagets verksamhet i Sudan och på andra håll i Afrika framställs som en insats i fredens och utvecklingens tjänst.

I dagens DN (22/3) får bröderna Lundins artikel ett tungt vägande svar, skrivet av freds- och konfliktforskaren Johan Brosché, expert på Sudan. Han smular sönder bröderna Lundins argumentering och efterlyser konkreta sakuppgifter som stöder deras påståendet om bolagets välsignelserika gärning bland Sudans fattiga (välsignelserik kan ha en annan innebörd för aktieägarna).

Den bästa kunskapen om Lundingruppens verksamhet i Sudan hittar man i seriösa rapporter, menar Johan Brosché. Dit räknar han inte de kortfattade rapporter som tagits fram intern av Lundingruppen. Men väl ”Unpaid Dept”, en mycket omfattande undersökning som Europeen Coalition on Oil in Sudan (ECOS) publicerade i juni 2010. Den säger bland annat att tusentals människor dödades och närmare 200 000 fördrevs från sina hem när den sudanesiska regeringen skulle ta kontroll över ett område, där Lundin Oil ägde prospekteringsrätten. Brosché hänvisar också till Human Rights Watchs 657-sidiga rapport ”Oil, Sudan and Human Rights” och professor Douglas Johnssons bok ”The Root Causes of Sudan’s Civil War”.

Brosché ställer i sin artikel en berättigad fråga med anledning av bröderna Lundins försvarsartikel i DN: ”Varför ska jag och allmänheten välja att tro på deras version i stället för att tro på Amnesty, FN, Human Rights Watch, ICG och världsledande Sudanexperter?”

Ja, varför Ian och Lukas Lundin? Den som inte bara har pengar för ögonen ser ju blodet på borrhålens botten.

2 reaktioner till “Blodet på borrhålens botten

  1. Hej

    Det är skönt att det finns människor som Johan Brosché – i en tid där sanning näst intill är lika mycket en handelsvara som oljan själv.

    Jag undrar om du minns Carl Bildts uttalande i ekot när han fortf satt i Lundins styrelse – han jämförde/likställde fördrivningen av människor med flyttlassen från norrland på 60-talet? (OM du har pejl på eller minns bättre än jag kan du inte maila mej då?)

    En enligt Bildt var det en positiv strukturomvandling. Dessutom tyckte Carl Bildt då, precis som bröderna Lundin nu, att Lundins verksamhet bidrog till bla infrastruktur som vägar o liknande. Dessa vägar var de som användes vid fördrivningen

    Janne

  2. Nu har vi fått nog av arrogante Bildt som endera kör ned uppenbara lögner eller ”tyst diplomati”….helt sjukt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.