Gyttjebrottning hotar demokratin

Nyhetskanalerna i USA har lagt tre gånger så mycket tid på att rapportera om Hillary Clintons e-postserver än vad man lagt på att rapportera om presidentvalets politiska sakfrågor, skriver Dagens Nyheter (5/11). Experter i USA är kritiska och menar, att medierna sviker väljarna genom att satsa på kittlande underhållning framför folkbildning.trump-1350370_640

Jag tycker inte alltid som experterna tycker. Men i det här fallet gör jag det.

Donald Trumps unkna kvinnosyn och rasistiska attityd är inte oväsentliga ting. Tvärtom. Inte heller Hillary Clintons hantering av e-post, även om den frågan inte har samma principiella tyngd, enligt min mening.

Kandidaternas karaktärer spelar roll. På sikt kanske en avgörande sådan. Men när mediernas spegling av övertramp och rykten och misstankar hit och dit blir dominerande så försvinner politiken ur fokus. Hur mycket har vi egentligen nu i valrörelsens slutspurt fått veta om vilket USA de två kandidaterna vill forma?

En del, absolut. Men sakfrågorna HAR hamnat i skuggan av sensationen. Det är förstås delvis kandidaternas egen fel, när de valt att attackera motståndaren i stället för att redovisa den egna politiken. Men också i hög grad mediernas fel, när säljande skandaler fått överskugga tunga politiska sakfrågor. Ja, just säljande. Politisk gyttjebrottning drar tittare som drar annonsörer. Och CNN:s ledning gillar förstås klirr i kassan.

Är den här utvecklingen typisk amerikansk? Jag är rädd att vi bevittnar en tendens som blir alltmer utbredd. Också i vårt land. Eller är det bara jag som tycker att även den svenska politiska debatten blivit mer ohyfsad än tidigare? Vilket inte bara är politikernas fel; här har medierna ett ansvar. När politiska debattörer behandlar varandra respektlöst och levererar attackerande, förhandsformulerade one-liners i stället för att antyda eftertanke och vilja till nyansering, så handlar det förstås till stor del om medieformatet. Även SVT älskar fajter, där ronderna är så korta att det genomtänkta svaren inte får rum.

Lite gubbgnäll, kanske. Lite murvelnostlagi från min sida, kanske. Jag tror dock inte att allt var bättre förr. Och jag hyllar inte tråkigheten. Men jag hyllar artigheten och respekten. Respekten för politiska meningsmotståndare. Respekten för politiken, politiska sakfrågor. Respekten för argumentens tyngd. Respekten för det genomtänkta i allmänhet och tanken att allt inte är svart-vitt i synnerhet.

Jag gör det bland annat för att jag tror att motsatsen – respektlösheten, ytligheten, tanklösheten – är ett hot mot demokratin. Det jag ser i USA just nu under presidentvalskampanjen stärker mig i den uppfattningen.

En reaktion till “Gyttjebrottning hotar demokratin

  1. Först vill jag säga att jag på intet sätt delar Donald Trumps politiska åsikter eller på något sätt vill försvara denne oanständige man men jag vill ändå försöka förstå hur den vanlige amerikanske medborgaren känner det inför valet.

    Vi i Sverige har synpunkter på demokratin runt om i världen. Ta Turkiet, Ryssland eller Egypten. Är dessa länder demokratier? Är USA en demokratisk stat? Vi brukar säga att det finns ett demokratiskt underskott i EU. Finns det ett demokratiskt underskott i USA? Här krävs det att man först registrerar sig för att få rösta. Här faller många soffliggare bort. Vid själva valet väljer många att inte rösta eftersom de inte känner tilltro till det politiska systemet. Vem man än röstar på så blir det ändå ingen större politisk förändring. Obama gick till val under rubriken ”Change”. Vilken förändring har det blivit?

    I praktiken är det den bildade medelklassen samt de politiskt aktiva ur underklassen som går till val. De röstande är inget tvärsnitt av den amerikanska befolkningen. Inte undra på att de missnöjda vill se ett alternativ till den rådande politiska styrningen.

    När en ort i Sverige drabbas av stora nedläggningar reser en minister till den orten och man arbetar fram ett paket för att hjälpa de som drabbats. I USA lägger man oftast ansvaret på den drabbade att själv lösa situationen. Jag tror inte att Donald Trump har lösningen på dessa problem. Det mest sannolika är att USA kommer att uppleva en recession oavsett vem som vinner valet.

    Björne Davidsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.