Är 76 det nya 54?

”70 är det nya 50”. Uttrycket har myntats av Ingmar ­Skoog, professor som ägnar sig åt att ta reda på hur äldre människor mår, och sedan reser runt i världen och berättar det för yngre människor. 

Själv är han 65, fast betydligt yngre enligt sin egen tes. I varje fall är det full fart på professor Skoog. Sedan han i höstas fick 2,5 miljoner i forsknings­anslag för projektet ”40-talisterna och det nya åldrandet” har han rest runt till fem kontinenter på fem veckor, enligt Svenska Dagbladet.

Inte för att sätta sprätt på pengarna, förmodar jag, utan för att hans forskningsområde blivit allt hetare. Detta eftersom det växande ”köttberget” (som en viss Per Nuder så taktfullt kallat oss 40-talister) gör politikerna skärrade. Hur ska man klara av vård och omsorg för alla dessa åldringar?

Nå, ska man tro Ingmar Skoog är paniken obefogad, eftersom vi är så unga fast vi är så gamla.

Och hur har man då mätt skillnaden mellan 70-åringar förr och nu? Statistik, är svaret. Jämförande statistik över hälsa, kondition, fysisk förmåga, intellektuell kapacitet, med mera. Allt mätt under lång tid. 

En mätmetod, återgiven i Svenska Dagbladets artikel, fångade mitt intresse eftersom jag kunde testa den själv. År 1981 kunde 70 procent av de manliga och 30 procent av de kvinnliga 70-åringarna ta sig upp på en halvmeter hög pall. Häromåret klarade 90 procent av båda könen detta prov. 

Jag antar att ”ta sig upp på” inte betyder att man tar sig dit med hjälp av en lägre pall eller annat hjälpmedel, utan att man lyfter ena benet, sätter foten på pallen och stiger upp – i en enda rörelse.

Så jag gick till verket. Mätte höjden på en vanlig köksstol, men den var för låg. Mätte min arbetsstol (som har hjul). Den är 52 centimeter hög. 

Ingen svårighet att kliva upp. Jo, en. Den rörde på sig, jag vinglade till men klarade balansen. 

Min hustru gillar inte när jag står på stolar med hjul (jag har gjort det förr), hon tror att jag ska ramla och bryta armar och ben och därmed bli ett köttbergsargument. Så hon föreslog att jag skulle genomföra min testverksamhet på vår köksstege.

Högsta stånivå är 57 centimeter. Jag klarade det galant. Nåja, jag klarade det.

Möjligen borde jag skicka in resultatet till professor Ingemar Skoog, men vem vet på vilken kontinent han befinner sig.

Själv sitter jag nu stadigt på min arbetsstol och skriver detta. Utan brutna ben, men med en fråga. Vad är det nya 76? Kanske är jag bara 54?

(Texten publicerad som krönika i Dagen 2019-03-28)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.