Putins lustgas kan ta slut

Ryssland kniper en bit av Ukraina genom att stifta en lag som säger att Krim är hädanefter är ryskt. Lätt som en plätt. Ett klubbslag, några nedkrafsade underskrifter, och allt är klart.

USA och EU svarar med att göra livet lite jobbigare för ett mindre antal personer i Vladimir Putins närmaste krets, och några som man anser har ett särskilt ansvar för krisen. Det kallas för sanktioner.

Inte så konstigt att den alltmer tsarlike presidenten med KGB-DNA ler lite överseende, när han kommenterar saken. Han har tillräckligt i fickorna för att kompensera kompisarna som drabbas av detta mesiga dråpslag. Och han kan ju göra samma sak tillbaka. Ungefär som när man spelar schack; tar du min bonde så tar jag din. Men kungen står orörd.

Så vad ska omvärlden göra? Ingen vill ha ett nytt världskrig. Det rider Putin på. Och han har tömmarna i sin hand. En heter gas. Den andra olja. Med dem styr han.

Det gäller alltså att rycka tömmarna ur tsarens hand. Det har till och med EU:s utrikesministrar förstått. I det toppmöte som nyss avslutats slår de 28 länderna fast, att de ska hjälpa varandra till minskat beroende av rysk energi. Skruvar Putin åt gaskranen för någon av dem ska de andra leverera… ja, vad de nu kan leverera. Men solidarisk ska man vara.

Dagens Nyheter publicerar i dag (21/3) en klok kolumn av den amerikanske journalisten och författaren Thomas Friedman. Den handlar just om energifrågan.

”Han (president Obama) måste inse att Putins äventyr på Krim har öppnat möjligheter för det historiska projektet att leda USA in i en framtid av ren energi. Det skulle göra oss starkare, Putin svagare och världen säkrare”, skriver Friedman.

Det finns teknologi som gör det möjligt att bygga framtidens energisystem. Som är rent. Och billigt, på sikt billigt eftersom sol och vind är gratis, menar han.

Naturgasen bör bli ett övergångsbränsle som ersätter kol – inte sol, vind och andra rena energikällor.

Friedman är optimist, men också realist. Han säger ja till utvinning av olja ur tjärsand, den stora grejen i Nordamerika just nu. Men bara i en övergångsfas till ren energi.

Än så länge kan Putin sniffa på sin lustgas och le med kalla ögon. Men tappar han tömmarna så spricker imperiedrömmarna. För de bygger på utpressning.

Den utvecklingen skulle göra världen säkrare. Däri har Friedman rätt.

 

En reaktion till “Putins lustgas kan ta slut

  1. Tack rätt anslag hoppet. Kriser är den bästa plattformen för att hitta nya lösningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.