Föredrag

Här är några av de föredrag jag erbjuder.

  1. Väckelsefolket som samhällsbyggare

Den andra hälften av 1800-talet var folkrörelsernas tid. Väckelserörelsen (som kom först), nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen bidrog på olika sätt till en positiv samhällsförändring. Ett försupet Sverige dränerades, den värsta fattigdomen knäcktes, kvinnornas roll stärktes, demokratin fick fäste. Läsarnas (väckelsefolkets) roll i denna process är skamligt försummad av historieskrivarna. I detta föredrag berättar jag om deras unika samhällsinsats och frikyrkornas kulturbygge, där missionärerna öppnade dörren mot omvärlden. Till mina viktigaste källor hör docent Gunnar Hallingbergs imponerade forskning, framlagd i böckerna ”Läsarna” och ”Moderna läsare”.

 

2. En visselblåsare av Guds nåde. Den svenska baptistmissionären E.V. Sjöblom (1862-1903) slog i slutet av 1800-talet larm om grova missförhållanden i Fristaten Kongo (nuvarande DR Kongo), som ägdes privat av kung Leopold II av Belgien. En makalös plundring av Centralafrika pågick med hjälp av tvångsarbete och kungens egna armé, Force Publique. Sjöblom blev på sina resor i Afrikas hjärta vittne till ett pågående folkmord, utåt presenterat som ett civilisationsprojekt. Det som lockade kungen och hans affärsvänner var gummi, en eftertraktad råvara som kunde skördas i Kongos regnskogar. Min dokumentärroman ”Vittnet som vägrade tiga” bygger alltigenom på fakta och berättar om folkväckelsens Sverige,  ett kusligt politiskt maktspel i Afrika, och samma grymma girighet som i dag får DR Kongo att blöda. Och den berättar framför allt om en modig missionär som kämpade för mänskliga rättigheter i Jesu namn. Mitt föredrag utgår från boken.

 

3. Passionärerna – det är vi, det. 

Här utgår jag från min bok ”Passionärerna” (Libris), där jag intervjuat ett antal personer – Thage G.Peterson, Bengt Göransson, Elver Jonsson, Marianne Johansson med flera – om hur de gått vidare med sina liv efter yrkeslivets slut. Föredraget går ut på att förmedla goda råd som hjälper lyssnarna till ett rikt liv, hela livet. Även pensionärer kan vara passionärer! Perfekt föredrag för seniorträffen, men bra också för den människa mitt i livet som vill tänka framåt.

4. Människor som gör skillnad.

Jag har rest mycket, inte som turist utan som journalist och verksam inom biståndsorganisationer. Från de resorna berättar jag om färgstarka människor jag mött, människor som lever för att hjälpa andra, och som gör skillnad här i världen. En av dem är  Denis Mukwege, läkaren i Kongo som kämpar för våldtagna kvinnors liv och rätt. Jag har skrivit om honom i boken ”De glömda kvinnornas röst” (Libris). Ett inspirationsföredrag.

 

.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *