Föredrag

Föredrag som jag erbjuder

De reste sig och gick vidare

I februari 2020 besökte jag Kongo-Kinshasa tillsammans med ett team från biståndsorganisationen PMU. Detta för att intervjua 2018-års fredspristagare Denis Mukwege och ett tiotal kvinnor, som utsatts för brutalt sexuellt våld i den pågående kampen om kontroll över mineralrika områden. På det numera världsberömda Panzisjukhuset i Bukavu har de opererats, men också fått hjälp av psykologer, kuratorer och socialarbetare för att kunna resa sig och gå vidare i livet. 

Genom PMU:s och andras stöd har de fått grundläggande utbildning och i vissa fall ett startbidrag som innebär att de nu kan försörja sig själva och sina barn. En del genom att tillverka och sälja saker, andra genom att odla och sälja jordbruksprodukter. Några har helt enkelt kunnat skaffa sig ett bra jobb. Bakom sig har de fruktansvärda upplevelser, men nu har livsviljan och framtidstron återvänt.

I min bok har jag samlat dessa hoppets röster från ett av världens fattigaste länder. I boken – och mitt föredrag – tar jag upp det koloniala arvet, sambandet mellan vår rikedom och deras fattigdom, utvinningen av konfliktmineraler under slavliknande förhållanden, kvinnosyn och förtryckande mansroller, och många andra heta ämnen. Det som är skrivet är skrivet, men i mitt föredrag är jag lyhörd för arrangörens önskemål om vad som ska betonas. 

Om jag får komma som PMU:s representant och erbjuda möjlighet till stöd åt organisationens projekt i Kongo är besöket helt kostnadsfritt. Annars gäller det arvode och den reseersättning vi i förväg kommer överens om. 

Leva livet ut

Ska man efter yrkeslivets slut bara dra upp årorna, luta sig tillbaka och passivt driva med tidens ström? Eller kan pensionärslivet vara fyllt av meningsfulla uppgifter och spännande utmaningar? Jag utgår i detta föredrag från min nya bok (2019) med samma titel, där jag väver ihop egna tanketrådar i ämnet med filosofers, författares och teologers reflektion över livets gåva och livets gång. Människolivets höstlandskap har sina dimmiga dalar, men bjuder också på färgsprakande höjder. Även genom de sista åren kan livsglädjen porla som en frisk fjällbäck. Om det handlar både boken och föredraget. Båda kryddas också med ett visst mått av humor, och, hoppas jag, rätt mycket självdistans.

Fredspristagaren Denis Mukwege – en helhjärtad och helgjuten hjälte

Jag mötte honom första gången i Bukavu 2006, när Roger Svanell och jag gjorde en informationsfilm om hans arbete vid Panzisjukhuset och hans kamp mot sexuellt våld i krig och konflikt. Jag återvände för att skriva boken ”De glömda kvinnornas röst”, där doktor Denis Mukwege berättar om sitt liv och sin gärning, och där ett antal av de våldtagna kvinnor som han hjälpt beskriver sina fasansfulla öden – och det hopp som fötts hos dem i mötet med Mukwege och hans medarbetare på Panzisjukhuset. Sedan har jag mött dr Mukwege ett antal gånger, bland annat i samband med besök i vårt hem. Hans förmåga som läkare får andra bedöma; det jag mött och det jag aldrig glömmer är Mukweges karisma, hans karaktär, hans mod, hans levande kristna tro, hans obändiga vilja att göra livet bättre för sitt lands mest förtryckta. Kvinnorna och barnen. Den frimodiga kampen för Kongos kvinnor och deras rätt till ett värdigt liv, och hans engagemang mot orättfärdiga strukturer som gör att Kongos rikedomar skapar blodiga konflikter i stället för folkets välstånd, renderade Denis Mukwege Nobels fredspris 2018. Om detta berättar jag i ett föredrag. Med bilder. Boken ”De glömda kvinnornas röst”, utgiven av Libris, kommer ut på nytt i pocket mot slutet av november 2018. Den tar jag med mig när jag kommer.

En visselblåsare av Guds nåde

 Den svenska baptistmissionären E.V. Sjöblom (1862-1903) slog i slutet av 1800-talet larm om grova missförhållanden i Fristaten Kongo (nuvarande DR Kongo), som ägdes privat av kung Leopold II av Belgien. En makalös plundring av Centralafrika pågick med hjälp av tvångsarbete och kungens egna armé, Force Publique. Sjöblom blev på sina resor i Afrikas hjärta vittne till ett pågående folkmord, utåt presenterat som ett civilisationsprojekt. Det som lockade kungen och hans affärsvänner var gummi, en eftertraktad råvara som kunde skördas i Kongos regnskogar. Min dokumentärroman ”Vittnet som vägrade tiga” bygger alltigenom på fakta och berättar om folkväckelsens Sverige,  ett kusligt politiskt maktspel i Afrika, och samma grymma girighet som i dag får DR Kongo att blöda. Och den berättar framför allt om en modig missionär som kämpade för mänskliga rättigheter i Jesu namn. Mitt föredrag utgår från boken.

En reaktion till “Föredrag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.