Föredrag

Föredrag som jag erbjuder

Leva livet ut

Ska man efter yrkeslivets slut bara dra upp årorna, luta sig tillbaka och passivt driva med tidens ström? Eller kan pensionärslivet vara fyllt av meningsfulla uppgifter och spännande utmaningar? Jag utgår i detta föredrag från min nya bok (2019) med samma titel, där jag väver ihop egna tanketrådar i ämnet med filosofers, författares och teologers reflektion över livets gåva och livets gång. Människolivets höstlandskap har sina dimmiga dalar, men bjuder också på färgsprakande höjder. Även genom de sista åren kan livsglädjen porla som en frisk fjällbäck. Om det handlar både boken och föredraget. Båda kryddas också med ett visst mått av humor, och, hoppas jag, rätt mycket självdistans.

Fredspristagaren Denis Mukwege – en helhjärtad och helgjuten hjälte

Jag mötte honom första gången i Bukavu 2006, när Roger Svanell och jag gjorde en informationsfilm om hans arbete vid Panzisjukhuset och hans kamp mot sexuellt våld i krig och konflikt. Jag återvände för att skriva boken ”De glömda kvinnornas röst”, där doktor Denis Mukwege berättar om sitt liv och sin gärning, och där ett antal av de våldtagna kvinnor som han hjälpt beskriver sina fasansfulla öden – och det hopp som fötts hos dem i mötet med Mukwege och hans medarbetare på Panzisjukhuset. Sedan har jag mött dr Mukwege ett antal gånger, bland annat i samband med besök i vårt hem. Hans förmåga som läkare får andra bedöma; det jag mött och det jag aldrig glömmer är Mukweges karisma, hans karaktär, hans mod, hans levande kristna tro, hans obändiga vilja att göra livet bättre för sitt lands mest förtryckta. Kvinnorna och barnen. Den frimodiga kampen för Kongos kvinnor och deras rätt till ett värdigt liv, och hans engagemang mot orättfärdiga strukturer som gör att Kongos rikedomar skapar blodiga konflikter i stället för folkets välstånd, renderade Denis Mukwege Nobels fredspris 2018. Om detta berättar jag i ett föredrag. Med bilder. Boken ”De glömda kvinnornas röst”, utgiven av Libris, kommer ut på nytt i pocket mot slutet av november 2018. Den tar jag med mig när jag kommer.

En visselblåsare av Guds nåde

 Den svenska baptistmissionären E.V. Sjöblom (1862-1903) slog i slutet av 1800-talet larm om grova missförhållanden i Fristaten Kongo (nuvarande DR Kongo), som ägdes privat av kung Leopold II av Belgien. En makalös plundring av Centralafrika pågick med hjälp av tvångsarbete och kungens egna armé, Force Publique. Sjöblom blev på sina resor i Afrikas hjärta vittne till ett pågående folkmord, utåt presenterat som ett civilisationsprojekt. Det som lockade kungen och hans affärsvänner var gummi, en eftertraktad råvara som kunde skördas i Kongos regnskogar. Min dokumentärroman ”Vittnet som vägrade tiga” bygger alltigenom på fakta och berättar om folkväckelsens Sverige,  ett kusligt politiskt maktspel i Afrika, och samma grymma girighet som i dag får DR Kongo att blöda. Och den berättar framför allt om en modig missionär som kämpade för mänskliga rättigheter i Jesu namn. Mitt föredrag utgår från boken.

Väckelsefolket som samhällsbyggare

Den andra hälften av 1800-talet var folkrörelsernas tid. Väckelserörelsen (som kom först), nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen bidrog på olika sätt till en positiv samhällsförändring. Ett försupet Sverige dränerades, den värsta fattigdomen knäcktes, kvinnornas roll stärktes, demokratin fick fäste. Läsarnas (väckelsefolkets) roll i denna process är skamligt försummad av historieskrivarna. I detta föredrag berättar jag om deras unika samhällsinsats och frikyrkornas kulturbygge, där missionärerna öppnade dörren mot omvärlden. Till mina viktigaste källor hör docent Gunnar Hallingbergs imponerade forskning, framlagd i böckerna ”Läsarna” och ”Moderna läsare”.

.

En reaktion till “Föredrag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.