Om

IMG_8744
Birger Thureson

Kort version:

Fil kand och teol mag. Medlem i Sveriges Författarförbund sedan 1984. Lång erfarenhet som journalist och skribent. Har även arbetat med bistånd. Gift med Ulla, pappa till Johan och Jenny, morfar till Ellen och Lilly. Bor i Sollentuna. 

Något längre version:

Född 1942 i Sorsele socken, Västerbottens län. Pappa Thure var nybyggare och hemmansägare, småbrukare och skogsarbetare, allt i samma person. Mamma Thyra var en kraftfull nybyggarhustru, van att sköta både ladugård och hushåll. Vi var fyra syskon som växte upp i Räftmyran, som inte är en by utan en gård vid vägen mellan Sorsele och Ammarnäs, nära Vindelälven. Jag kom lite på sladden och flyttade hemifrån innan jag fyllt 16 år.

Jag blev först metallarbetare i Småland, sedan gick jag en bibelskola i Stockholm, arbetade några månader i församling innan jag gick Lidingö Folkhögskola. Efter Örebro Missionsskola blev det församlingsarbete i tre år innan jag och min fru flyttade 1969 till Täby utanför Stockholm. Detta för att jag skulle kunna ta min första anställning som journalist (jag hade frilansat en del tidigare) på anrika Evangelii härold, en tidning som grundats av Lewi Pethrus och där författaren Sven Lidman varit chefredaktör.

Där började min tidningsbanan. Jag har sedan dess arbetat på Dagen i flera omgångar, på Västerbottens-Kuriren, Nu, Norran – arbetet i olika positioner, från reporter till chefredaktör. Jag har också varit frilansande journalist, informationschef på Läkarmission och opinionsansvarig på PMU. Ett 20-tal böcker har det blivit genom åren, samt studier vid sidan av arbetet. Så småningom blev det en fil kand och en teol mag vid Uppsala universitet. 

Mitt engagemang för mänskliga rättigheter förde mig runt millenieskiftet i kontakt med dissidenter och oberoende journalister på Kuba. Under ett besök i landet i augusti 2000 blev jag och två andra svenska journalister haffade av kubansk säkerhetspolis, som inte gillade vår kontakt med icke regimtrogna. Efter tre dygn i finkan och tuffa förhör släpptes vi. Och förklarades persona non grata, vilket innebär att vi inte kan återvända dit. 

Sedan några år tillbaka är jag pensionär. Jag har en enskild firma, Ordkonsulten, skriver recensioner och krönikor och andra artiklar, samt har för det mesta ett bokprojekt på gång. Jag är också ute och föreläser, mest i kyrkliga seniorgrupper, men också i andra sammanhang.

Under flera år var jag starkt engagera för den blivande fredspristagaren och presidentkandidaten Denis Mukweges arbete på Panzisjukhuset i Bukavu, DR Kongo. Tillsammans med filmaren och fotografen Roger Svanell gjorde jag informationsfilmer därifrån. Jag skrev under denna period böckerna ”De glömda kvinnornas röst” och ”De reste sig och gick vidare”, som bygger på intervjuer med kvinnor som våldtagits i konflikten i östra DR Kongo och med Denis Mukwege. Det arbetet väckte mitt intresse för Kongos tidigare historia. I boken ”Vittnet som vägrade tiga” berättar jag om en modig svensk baptistmissionär, som i slutet av 1800-talet var med och avslöjade kung Leopold II:s brutala välde i Kongo, där han med hjälp av tvångsarbete plundrade landet på rikedomar.

Vill du veta mer får du höra av dig. 

birger.thureson@gmail.com

Tel: 08-760 49 93, 072-741 40 80

Genom min firma Ordkonsulten Birger Thureson erbjuder jag bland annat:

  • Artiklar – krönikor, recensioner, reportage.
  • Bokjobb.
  • Föredrag.
  • Skräddarsydda skrivarkurser.
Birger Thureson tillsammans med Denis Mukwege, läkare och fredspristagare, utanför Panzisjukhuset i Bukavu, DR Kongo.

En reaktion till “Om

  1. Hej! Jag är intresserad av att beställa lite äldre litteratur som du skrivit. Främst ” Ge inte upp” men även ”korsbytet” om det är möjligt? Kanske flera ex beroende på pris. Jag tror Egon fortfarande är aktuell! Jag vet många pastorer som känt igen sig i hans situation. En jag känner har läst den 7 ggr. Kan några ex finnas kvar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.