Politiska sloganer… jag menar slagord

Med stolthet har partisekreteraren Carin Jämtin visat upp den socialdemokratiska nyckeln till det svenska folket hjärtan, den som ska brukas i årets valrörelse: ”Ett bättre Sverige. För alla.”

Fint. Det vill alla ha. Är det bara Socialdemokraterna som kan ge oss det? Eller snarare: Kan något parti, med säkerhet, ge oss det? Jag är inte säker på den saken.

Presentationen fick mig att börja skriva en blogg om politiska… Hoppsan, här fick jag språkproblem. I alla medier jag sett talas om Socialdemokraternas nya slogan.  Men hur skriva i flertal? Svenskan har inte plural-s. Om jag nu vill vara renlärig och slår upp SAOL, så rekommenderas pluralformen ”sloganer”. Men det går liksom inte att skriva ”politiska sloganer”. Ingen förstår. Någon ny form av politiska huliganer, kanske? S-märkta sådana? Så jag byter till det svenska ordet ”slagord”. Ett slagord, flera slagord, språkfrågan löst.

När jag grävde lite insåg jag, att de politiska slagorden ofta är utbytbara. Även tvärs över ideologiska gränser. ”Ett bättre Sverige. För alla.” Det kan ju användas av alla. I princip.

Vanligt är att alla inkluderas. Inte bara av Socialdemokraterna. Det gjorde även nazistpartiet i Tyskland på Hitlers tid. ”Ett folk, ett rike, en führer” ville kraftfullt markera ett ”vi”. Ett sammanhållet folk. Alla skulle med. Dock under en ledare som bestämde allt för alla.

Också i Sverige har ledarens betydelse lyfts fram då och då. Den gamla svenska högerdevisen ”Rösta på Gösta” känns dock ganska harmlös. För att inte säga tandlös.

Och vad säger man då om Centerpartiets valaffisch 1994 ”Har du sett Olof Johansson?”. Det krävs antingen mycket mod eller mycket panik för att efterlysa sin egen partiledare på det sättet. Nå, inför valet 1998 hade Centern just hittat partiledaren, fast en ny sådan (ingen hittade tydligen Olof Johansson). Då skapades en berömd valaffisch med den nyes nuna och texten ”Det här är Lennart”. Hur det gick? Åt skogen, minus 9 riksdagsmandat.

Det finns faktiskt ett gammal nazistiskt slagord som jag gillar: ”Allmännytta framför egennytta”. Det kunde jag ha krängt till Socialdemokraterna för en billig penning, så hade de inte behövt ursäkta sig med att framtagningen av ”Ett bättre Sverige. För alla” minsann rymdes inom valbudgeten på 70 miljoner.

Och alldeles gratis kan jag ge Vladimir Putin tips om en paroll flitigt använd av svensk arbetarrörelse ”Alla folks frihet – hela världens fred”. Den är inte dum, den.

Jag ser att president Obama lanserat en ny kampanj med slagordet ”Forward!” Framåt! Förmodligen vet han inte, att just detta var titeln på en av Hitlerjugend älskad marschlåt. Eller också inser han att politiska slagord ofta fungerar som ett enda stort lånebibliotek. Ingen låntagare behöver skämmas, annat än om man lånar ett uselt alster.

Kruxet med slagorden är att de lätt blir substanslösa och inte säger tillräckligt om politiken bakom. Folkpartiets valslogan 1998 ”Ett mänskligare Sverige” hör dit. Tydligare var då deras ”Framtiden börjar i klassrummet”, ett slagord 2010.

Till mina favoriter hör Miljöpartiets slagord ”Byt politik, inte klimat” från samma valår. Man fattar. Centerns ”Närodlad politik”, årets upplaga, är inte heller dum.

 

3 reaktioner till “Politiska sloganer… jag menar slagord

  1. Rösta på Gösta? Enligt vad jag inhämtat var det Fredrik Burgman som myntade den vinnande ”sloganen”. Men då syftade den inte på sedermera moderatledaren utan på Gösta Skoglund, Västerbottens meste politiker…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.