Blir det krig nu?

Blir det krig nu? Så konstigt det känns att skriva den meningen. I varje fall när den syftar på Europa. 

Ändå är det inte länge sedan krigets eldsvåda härjade Balkan, i samband med den jugoslaviska federationens upplösning. Det var så sent som på 1990-talet. Men vi glömmer fort och lätt.

Frågar man Ukrainas president Oleksandr Turtjynov så är kriget redan här. Ryssland för ett krig mot Ukraina för att destabilisera landet, säger han. Proryska uniformerade och beväpnade grupper ockuperar i full fart myndighetsbyggnader i stad efter stad i östra delen av Ukraina.

Ekot kvart i sex ackompanjerade vår söndagsmiddag. Kontrasterna var skärande. God mat i en varm och bra bostad i ett tryggt land. Och så beskedet från Kiev, 126 mil från Stockholm fågelvägen, drygt en och en halv timme med flyg. Nu ska ukrainsk militär gå till motoffensiv för att trycka tillbaka separatisterna, heter det. Redan har dödsoffer krävts. Paniken sprider sig. Människor hamstrar och bereder sig på det värsta.

Krig, alltså. Och ingen vet vad Vladimir Putin tänker göra. Bara att han har alla fingrar i denna syltburk, och att hans aptit är stor.

Men det stannar väl med att jätten Ryssland glufsar i sig delar av Ukraina, medan Nato, EU, USA och hela omvärlden, inklusive jag och min fru, äter söndagsmiddag?

Folket i Baltikum, till exempel, känner sig nog inte helt säkra på den saken. Putins motivering till Rysslands aggressivitet är att rysk befolkning i andra länder måste skyddas. Därför kniper han Krim och skramlar med vapen längs Ukrainas östgräns.

I Narva, Estlands tredje stad i storlek, är en fjärdedel av befolkningen rysk. Knappt hälften av dem har estniskt medborgarskap. Det är bara ett exempel på de minor som finns utspridda i ett område inte särskilt långt ifrån oss. Frågan är: Kan Putin uppfinna något skäl till ”försvar” av ryska grupper i andra länder än Ukraina?

Det går ju faktiskt att förstå vad Vladimir Putin håller på med. Han har deklarerat att Sovjetimperiets upplösning var en katastrof av historiska mått och gör allt för att upprätta Moskvas storhet och makt.

Däremot är det inte lätt att begripa hur Putin ska stoppas och krig undvikas. Men kan vi passivt åse hur Syrien mals sönder i krigets köttkvarn så kan vi väl se på hur länder i Europa krossas av en maktgalning.

I varje fall så länge vi får äta vår söndagsmiddag i fred.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.