Så föddes boken om E.V. Sjöblom

 

 

Boken kommer på Sjöbergs förlag den 4 april 2017.

Tack, Ulla, för att du låtit mig försvinna in i min Kongobubbla när jag kanske borde ha varit mer närvarande i vårt gemensamma liv.

Tack, alla vänner, som intresserade (i varje fall till synes intresserade) lyssnat till mina utläggningar om det fruktansvärda girighetsdrama som krävde miljontals liv i Kongo 1885-1908, och om mannen som vågade allt för att stoppa det.

Tack, Denis Mukwege, för att du skrev förordet som visar hur Kongos historia upprepar sig på ett oerhört tragiskt sätt. Och att vi måste göra någonting åt det.

I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var det gummi i Centralafrikas regnskogar som berikade kung Leopold II av Belgien, privat ägare av Kongofristaten. Nu är det jakten på coltan och andra mineraler i marken som skapar konflikter där våldtäkt används som ett förödande vapen, och där människors liv offras på girighetens altare. Än en gång blir Kongos rikedomar civilbefolkningens förbannelse.

Fröet till den här boken såddes 2006, när filmaren Roger Svanell och jag besökte Bukavu i östra DR Kongo. För PMU:s räkning skulle vi göra en informationsfilm om dr Mukweges beundransvärda arbete för att rädda kvinnor utsatta för sexuellt våld, och för att hejda detta våld.

När jag senare återvände till Bukavu för att skriva boken ”De glömda kvinnornas röst” började jag gräva djupare i Kongos historia – och fann berättelsen om bonddrängen från Uppland, som kom med i den baptistiska rörelsen under andra hälften av 1800-talet, studerade teologi och drog till Afrika som missionär.

Min första kontakt med Sjöblom var läsningen av Adam Hochchilds ”Kung Leopolds vålnad”, där han nämns i mycket hedrande ordalag. Sen grävde jag vidare. I avhandlingar, böcker och brev. Det tog tid. Uppgiften har varit en stor och viktig del av mitt liv under flera år.

När Sjöblom kom till Kongofristaten, det som nu är Demokratisk Republiken Kongo, styrde Leopold II hela detta enorma område.  Han gjorde det under täckmanteln av en internationell organisation, som skulle sprida civilisation och kristendom till ”vildarna”.

Missionären såg något annat. Han såg brända byar, stympade kroppar, förtvivlade och förskräckta människor. Han såg ett fullkomligt sanslöst och samvetslöst röveri, som möjliggjordes med militära medel och horribla bestraffningar av dem som inte levererade den kvot av gummi som Fristatens myndigheter krävde. Han hörde berättelser om en bottenlös grymhet. ”Jag kunde icke hjälpa, det jag tänkte, att själva mörkrets furste under civilisationens mask syntes rasa bland dessa naturens barn”, skrev han i sin dagbok.

Sjöblom genomskådade bluffen och blev en av sin tids viktigaste visserblåsare. Att han satte sitt eget liv på spel när han i brev, artiklar och tal avslöjade vad som fanns bakom fasaden på kung Leopolds hyllade projekt, tycktes inte bekomma baptisten från Sverige.

Nu ska jag inte berätta hela denna historia här, jag hoppas förstås att du ska köpa boken och sprida kunskap om dess innehåll. Den är skriven i dokumentärromanens form, en berättelse med scener och dialoger som är ämnade att hålla intresset vid liv för det faktiska innehållet.

Mitt syfte med boken? Jag säger inte att missionen alltid gjort rätt. Jag påstår inte att missionärer per definition är helgon. Men jag tror att evangeliet är en kraft som kan lyfta människovärdet och främjar mänskliga rättigheter, och jag tror att vi också i vår tid behöver visselblåsare av Sjöbloms kaliber. Och Mukweges. Därav denna bok, som jag hoppas ska väcka och inspirera.

Dr Mukwege skriver i förordet om just detta: ”E.V.Sjöblom är ett exempel på att ondskan härjningar kan stoppas om de som nu tiger börjar tala, och de som nu blundar öppnar sina ögon. Låt oss hoppas att det sker på nytt! Min hetaste önskan är att mitt älskade Kongo ska bli ett land där människor kan leva i fred och under rättvisa förhållanden. Ska den drömmen bli verklighet måste Sjöbloms exempel få smitta av sig till många.”

Sjuk och utarbetad dog E.V. Sjöblom 41 år gammal i Kongo. Men hans gärning lever.  Läs om den! Och inspireras. Då har jag nått mitt syfte med boken.

Här kan du beställa boken: http://www.sjobergsforlag.se

Några tryckta källor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.