Den farlige martyren

Jag förstår den inte, denna iver att göra Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson till martyr.

Ja, är man ute för att göra honom glad och gynna hans grumliga sak, då förstår jag den. Men annars icke.

Där andra politiker får slinka in och ta en titt och prata med de anställda – eller vad de nu gör på dessa arbetsplatsbesök – där försöker man stänga dörren för en folkvald riksdagsledamot och partiledare. Jimmie Åkesson. Bara för honom. För att han har åsikter man ogillar.

Jag inte bara förstår ogillandet; jag delar det.  Den uppdelning i ”vi” och ”dom” som Sverigedemokraterna står är inte bara odemokratisk. Den är omänsklig och farlig för ett samhälles sammanhållning.

Och just av det skälet ogillar jag att man hjälper Åkesson att förstärka hans egna grova penseldrag när han målar bilden av SD som orättvist motarbetat och nekat de rättigheter som andra partier har. Den bilden väcker sympati och lockar.

I Dagens Nyheter i dag (8/4) menar Ewa Stenberg att Sverigedemokraternas partiledare förmodligen inte vinner på uppståndelsen kring hans turné. Ty, skriver hon, de människor som protesterar är inte etablissemang utan vanliga människor som tar avstånd från rasismen i SD-politiken. Då blir inte bilden till Jimmie Åkessons fördel.

Jag kan hoppas att hon har rätt, men jag tror det inte. Jag kan önska att väljarna reagerar så sofistikerat, men jag är verkligen långt ifrån säker.

Åkesson har redan lyckats etablera sig som politisk martyr, som lider för sina åsikter. Däri ligger en magnetisk kraft som verkar på en väljargrupp, som av skilda skäl känner sig utanför i samhället. De ser honom som en av dem. Han blir deras företrädare.

Den bilden förstärks, tror jag, om Åkesson möter stängda dörrar när han försöker göra de andra partiledare självklart får göra. Oavsett vem som håller igen dörren från insidan.

Ibland kan man bara hoppas att man har fel. Men dessvärre tror jag att martyren Jimmie Åkesson är betydligt farligare än debattören Jimmie Åkesson, som kan mötas på en öppen arena med goda, sakliga och kraftfulla argument.

En reaktion till “Den farlige martyren

  1. Troligen har du tvärr rätt. Argument och engagemang förmden enskilde människan trycker till sist ut meningar som nedvärderar och utestänger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.