Puckat med ishockey-VM i Vitryssland

EU:s utrikesministrar bestämmer förstås inte var ett ishockey-VM ska spelas. Det gör Internationella Ishockeyförbundet. Denna organisation har dock fått en tydlig signal i form av ”information” från EU:s utrikesministrar om sakernas tillstånd i Vitryssland, även kallat Europas sista diktatur. Det är bra.

President Alexander Lukasjenkos regim står för ett brutalt förtryck av oliktänkande och oppositionella. Mänskliga rättigheter sitter sedan länge i utvisningsbåset, ditfösta av enögda politiska domare.

Men där, i denna diktatur, ska Tre Kronor möta sina konkurrenter i ett världsmästerskap 2014, är det tänkt. Om inte Internationella ishockeyförbundet river upp sitt beslut – möjligheten finns när hockeyvärldens höjdare möts till kongress nu i maj.

Svenska ishockeyförbundet tänker inte agera i frågan. Förbundets ordförande Christer Englund har tidigare i Svenska Dagbladet sagt: ”Vår inställning är att inte blanda ihop politik med sport.”

Nej, det behöver inte Svenska ishockyförbundet göra. Det görs av andra. Möjligen har Christer England hört talas om hur en viss Adolf Hitler framgångsrikt använde olympiska spelen i Berlin 1936 som en plattform för nazistpropaganda.

Sommar-OS i Kina 2008 blev ett enormt påkostat arrangemang som skulle vända bort världens blickar från regimens förtryck av oliktänkande och oppositionella. I en utvärdering efter de olympiska spelen skrev Reportrar utan gränsernas generalsekreterare Robert Ménard: ”Precis som vi fruktande, har Peking-OS lett till arresteringar, avhysningar och trakasserier av fler än 100 journalister, bloggare och oliktänkande.” Vi vet också att kinesiska med borgare som vågade kritisera arrangemanget greps och dömdes till fängelsestraff.

När Svenska ishockeyförbundet och Internationella ishockeyförbundet låtsas som om idrott inte används för politiska syften är man ute på hal is. Man måste ta konsekvenserna av att den glesnande skaran desperata diktatorer brukar idrotten som ett propagandainstrument.

Stoppa planerna på ishockey-VM i diktaturstaten Vitryssland! Allt annat vore puckat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.